The Pyramid Principle

The Pyramid Principle gebruiken we veel in elke training: zowel om de verhaallijn van een presentatie op te zetten als om slides te bouwen die overzichtelijk zijn en je publiek overtuigen van de boodschap. Leer zelf ook piramidaal schrijven en volg de cursus piramide schrijven bij De Monchy & Bakker in Amsterdam.

Wat is The Pyramid Principle en hoe passen we dit toe in onze training?

The Pyramid Principle is vanaf de jaren ’70 van de 20e eeuw ontwikkeld door Barbara Minto, toenmalig communicatieconsultant voor McKinsey. Het belangrijkste idee van The Pyramid Principle en onze training is samen te vatten als: bottom line upfront, ofwel, in goed Nederlands: eerst de kern, daarna de uitleg. Daarom heet dit piramidaal schrijven. Dat betekent dat het voor een lezer, en voor een publiek tijdens een presentatie, plezieriger is om de kernboodschap van een verhaal eerst gepresenteerd te krijgen en daarna gedetailleerde uitleg. Door middel van piramidaal schrijven wordt zowel de boodschap als de uitleg beter en sneller te begrijpen. Dit doelgericht schrijven is dan ook exact wat wij jou bijbrengen tijdens een cursus piramide schrijven.

Stel dat je bent uitgenodigd voor een verjaardag, maar je kunt er helaas niet bij zijn. Dan zou je dat zo kunnen opschrijven:

‘Beste Dirk,

Veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Nu wil het geval dat Marjolijn dat weekend de coaching doet van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. De reden daarvoor is dat ik van 1 tot 4 september meedoe aan een internationaal golftoernooi in Portugal. We zullen dus helaas niet in staat zijn om er op je verjaardag bij te zijn. Ik wens je een mooie dag!

Hartelijke groet, Willem.’

Draai je de volgorde om – dus eerst de kernboodschap en daarna pas de details – dan is je tekst al direct een heel stuk makkelijker te lezen en te begrijpen. Zo had Willem het bovenstaande antwoord ook piramidaal kunnen schrijven na onze cursus piramide schrijven:

‘Beste Dirk,

Veel dank voor je leuke uitnodiging voor je 30e verjaardag op 2 september aanstaande. Helaas zullen Marjolijn en ik er niet bij zijn. Ikzelf doe dan mee aan een internationaal golftoernooi in Portugal, en Marjolijn zal dat weekend de coaching doen van het hockeyteam van onze jongste dochter Puck. Ik wens je een mooie dag!

Hartelijke groet, Willem.’

Wat voor een kort en eenvoudig mailtje geldt, geldt des te sterker voor presentaties en rapporten waarin diverse ideeën op een complexere manier met elkaar verbonden zijn. Met behulp van onze cursus Piramide Schrijven krijg je The Pyramid Principle volledig onder de knie en ontwerp je overtuigende presentaties en pakkende slides.

In het boek ‘Een IJzersterk Verhaal’ en in onze training hebben we de theorie van Minto over The Pyramid Principle volledig toepasbaar gemaakt op presentaties. Natuurlijk maken we ook gebruik van andere presentatietechnieken die je kunt toepassen op presentaties, zoals storytelling om verhalen te vertellen, slide-ontwerp en het visualiseren van data. Voor effectief presenteren gingen we zelfs in gesprek met specialisten over onder meer concentratie, podiumangst, interne dialoog, stemgebruik en theatertechniek.

Bekijk meer informatie en schrijf je in

Wil je meer weten over de cursus piramide schrijven? Bestel het boek of download onze whitepaper van 6 pagina’s of onze reader van 22 pagina’s. Wil je zelf met piramidaal schrijven aan de slag? Schrijf je dan in voor onze training over de Pyramid Principle. Heb je vragen? Stel ze gerust via 020-428 95 50 of info@demonchyenbakker.nl.