5 tips om een ijzersterke hybride presentatie te geven

juli 12, 2023

Thuiswerken kent veel voordelen: je staat niet in de file, je kunt je goed concentreren, je kunt in je pauze de hond uitlaten. Maar, het nadeel is dat je heel veel in online overleg zit. En die overleggen zijn vaak hybride: een deel van de mensen zit op kantoor en een deel thuis. Dat betekent dat als je tijdens zo’n overleg een presentatie moet geven jouw publiek niet allemaal in een ruimte bij elkaar zit.

Als ik je zou vragen om een hybride presentatie te omschrijven, of je nu de presentator bent of de toehoorder, dan zeg je waarschijnlijk: zulke presentaties zijn afstandelijk, vermoeiend en saai… Herkenbaar?

Maar, het hybride werken blijft, dus we kunnen er maar beter het beste van maken.
Gelukkig kan een hybride presentatie voor jou als presentator leuk zijn om te geven, en voor jouw publiek waardevol om naar te luisteren.

Hier zijn vijf tips om jouw hybride presentatie wél tot een succes te maken.

#1 Zorg voor een positieve mindset 

We zien een hybride presentatie als noodzakelijk kwaad. Probeer dit om te draaien, concentreer je op de waarde die elke persoon kan brengen. Hoe fijn is het dat iedereen erbij kan zijn. Bedenk op welke manier zowel de deelnemers vanuit huis, als de deelnemers die bij jou in de ruimte zijn baat hebben bij het horen van jouw presentatie. Een positieve mindset helpt om elke persoon essentieel te maken voor het slagen van de presentatie. Die mentaliteit werkt bovendien aanstekelijk. Jij, de presentator, zet de toon voor de hele presentatie-ervaring. Als de presentator gelooft in en enthousiast is over de hybride ervaring, zal dit de ervaring van het publiek positief beïnvloeden.

#2 Zorg dat iedereen elkaar ziet

Bij hybride presentaties is het belangrijker dan ooit dat deelnemers op afstand hun camera’s aanzetten om actief deel te kunnen nemen. Voorkom dat thuiswerkers zich tweederangs publiek voelen. Zorg ervoor dat jij als presentator visueel kan communiceren met het hele publiek, niet alleen met degenen die fysiek in de ruimte zijn.

Overweeg om de deelnemers die fysiek bij jou in de ruimte zijn te vragen óók online deel te nemen (met camera’s aan en geluid uit). Het is ook aan te raden om een ​​scherm in de ruimte te hebben waarop iedereen de deelnemers op afstand kan zien.

#3 Kijk iedereen aan, ook de mensen thuis

Begin je presentatie met bewust in de camera te kijken. Stel je voor dat je contact maakt met één persoon. Hiermee krijgt iedereen het signaal dat ook de mensen op afstand essentieel zijn voor het slagen van de presentatie. Blijf ook tijdens de presentatie schakelen tussen het kijken naar de mensen in de kamer en het brengen van je aandacht naar de mensen online. En betrek ook de mensen op afstand door ze aan te spreken. Het schakelen tussen de online deelnemers en de offline deelnemers zorgt ervoor dat alle deelnemers zich met elkaar verbonden voelen.

Wees je bewust van het cameraframe. Ga niet te ver van de camera af staan. En als je gaat staan, zorg ervoor dat minimaal je gezicht (en liefst je bovenlijf) zichtbaar blijft voor de mensen op afstand.

Wanneer iemand die fysiek aanwezig is het woord neemt, richt dan de camera op deze persoon en zorg dat deze goed te verstaan is. Dit herinnert de mensen in de kamer eraan dat hun collega’s op afstand deel uitmaken van de presentatie.

# 4 Laat online en offline samenwerken

Zorg voor een interactieve presentatie. En laat online en fysieke deelnemers samenwerken. Dit versterkt het idee dat je als één groep samenwerkt. Bezwijk niet voor de verleiding om de fysieke en virtuele mensen in aparte groepen te plaatsen, dat lijkt praktisch maar creëert afstand.

# 5 Hou het kort

Houd hybride presentaties zo kort mogelijk. Oefen van tevoren, zodat je weet dat je niet uitloopt. Probeer de sessie te timen op basis van het energieniveau van de deelnemers op afstand. Dit zal iedereen waarderen.

 

Probeer het maar, je zult merken dat de energie toeneemt bij de volgende hybride presentatie en dat je erin slaagt een connectie te maken met jouw publiek, ongeacht of ze op afstand of in de ruimte zijn.

Meer tips, schrijf je hieronder in. Of doe mee aan onze training IJzersterk presenteren.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?