7 tekenen dat jij een geweldig publiek bent

november 26, 2019

Onze trainingen zijn voor mensen die presentaties willen, nou ja laten we eerlijk zijn, ook vaak moeten geven. We zien dan steeds weer hoe belangrijk die mensen het vinden om dat goed, aantrekkelijk, effectief, mooi, stevig onderbouwd en pakkend te doen. Ze willen hun publiek een goed advies geven, enthousiast maken, waarschuwen, overtuigen. En daar trekken ze alles voor uit de kast.
Want stel je voor dat datzelfde publiek uit verveling de telefoon pakt of zichtbaar afhaakt en dromerig uit het raam gaat kijken.

Dat zou stom zijn.

En dus wordt er geordend en geschaafd, worden er mooie slides gemaakt, foto’s gezocht. Vrienden, geliefdes en zelfs kinderen wordt dringend verzocht door een steeds nerveuzer wordende presentator, om nog één keer te luisteren. “Echt eerlijk zeggen wat je ervan vindt!” Menige zondagavond is op die manier een beetje in mineur geëindigd.

En het werkelijke publiek was zich die avond heerlijk aan het ontspannen … Zich niet bewust van alle, soms angstige gedachten van de presentator. Terwijl dat publiek zo’n belangrijk aandeel heeft in het succes van een presentatie. Ben jij zo’n toehoorder waarvan elke presentator gelukkig wordt? Die elke presentatie een boost geeft? Dan doe je vast deze zeven dingen:

  1. Je bent er op tijd. Wie weet kan je nog even helpen met de techniek, of een kopje koffie halen voor de presentator.
  2. Je kijkt tijdens de presentatie niet naar je laptop, niet naar je telefoon …
  3. … en je gaat ook niet gezellig zitten kletsen met een collega of veelbetekenende blikken uitwisselen.
  4. Je laat merken dat je luistert, met je ogen, je lichaam. Je hangt niet op je stoel, je knikt zo af en toe. (Ja, echt!)
  5. Je luistert open en onbevangen en beleeft de presentatie niet als de tijd die je moet uitzitten totdat jij jouw bezwaren en grapjes kan spuien. (Hoe je dat doet? Lees het stuk hieronder).
  6. Jouw vragen tijdens en na de presentatie gaan over de inhoud van de presentatie, niet over jouw eigen stokpaardjes. En dan mag je natuurlijk best scherp zijn, het onderste uit de kan willen halen, het achterste van de tong willen zien.
  7. Je bedankt na afloop en zegt ook wat je aansprak, wat je goed vond. (Dat kan altijd, ga er maar naar op zoek!)

Na afloop heb je er een vriendin of vriend bij. Die heus wel tegen een stootje kan als jij met je bezwaren en je vragen komt. Een die vooral de volgende keer met nog meer plezier en inzet een prachtige, boeiende, overtuigende, stevig onderbouwde en hartstikke pakkende presentatie maakt.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?