Als je tekent kom je verder

mei 15, 2018

De antwoorden komen voordat de vraag gesteld is, de argumenten vliegen steeds venijniger over tafel, het jargonniveau bereikt grote hoogten, en aan de andere kant van de tafel rolt iemand, net lang genoeg om door iedereen gezien te worden, met de ogen. Er is sprake van acuut communicatiegevaar.

Maar dan legt Thomas een vel papier op tafel, geeft een stift aan Sanne, zijn tegenstander in het gesprek en vraagt: “wil je tekenen wat je bedoelt?” De snedige zinnen vallen weg en ineens moet Sanne even nadenken over wat zij ook alweer precies bedoelt. Ze krast iets door, begint weer opnieuw. “Snap je; ik wil dat de activiteiten van deze teams minder overlappen met die van deze afdeling.” “Maar dan moeten zij wel eerder klaar zijn met het voorbereidingsproces toch?” vraagt Thomas. “Als we dat nou eens in een schema zetten, zo!” Sanne knikt en tekent alvast de opzet. De anderen tekenen mee en al snel ligt er een uitgebreide kaart van wat er moet gebeuren.

Als je samen tekent kom je veel verder. Als we praten denken we al snel aan een half woord genoeg te hebben. Je moet heel goed luisteren om iemands woorden te vertalen in beeld. Door samen te tekenen overbrug je verschillen in hiërarchie, en mondigheid.

Ook de voordelen van tekenen ervaren? Schrijf je dan in voor onze training Teken het maar.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?