Boekentip – Grip: het geheim van slim werken, Rick Pastoor

juli 21, 2019

Ik ga op reis en ik neem mee. In deze zomerse boekenrubriek delen wij onze persoonlijke favorieten met jullie. Om te lezen tijdens de vakantie. Veel leesplezier. 

Auteur Rick Pastoor is de “binnenbaas” van het journalistieke platform Blendle, en zijn boek leert je hoe je je werk organiseert. In de inleiding stelt hij terecht dat we dat nergens hebben geleerd, terwijl werk toch zo’n belangrijke activiteit in je leven is.
Het boek is reuze praktisch en aanstekelijk geschreven, waardoor je na een paar bladzijden al direct zin krijgt om de tips te gaan toepassen. Erg goed is de vondst om ‘bottom-up’ te werken, dat wil zeggen dat je begint bij alle taken, projecten, deadlines en ideeën die op dit moment door je hoofd tollen en om aandacht schreeuwen. Van Pastoor leerde ik dat je die in één elektronische takenlijst moet zetten, bijvoorbeeld in de app Todoist.

De tweede stap is dat je elke taak op een specifieke datum inplant. Dat alleen al maakt je dag een heel stuk overzichtelijker en effectiever. De derde stap is dat je je grotere taken en deadlines in je agenda inplant, en met jezelf afspreekt dat je altijd doet wat in je agenda staat. Of, omgekeerd: dat je alleen in je agenda zet wat die dag echt moet gebeuren. Zo krijg je dus per dag twee lijstjes: in je agenda staat wat die dag écht moet, in je takenlijst staat wat die dag ook nog gedaan kan worden. Een keer per week neem je een halfuur om je weekplanning door te nemen, ervan te leren en je agenda voor de komende week op te stellen. Het effect is dat je een stuk rustiger wordt: je hoeft nooit meer bang te zijn dat je iets vergeet. En wat voor mij zo goed werkt: elke keer als ik een idee krijg, tik ik het onmiddellijk in Todoist – zoals nieuwe batterijen kopen, of iemand over 2 dagen terugbellen.

Als je je taken eenmaal op orde hebt, heb je ruimte in je hoofd om meer strategisch te gaan denken en werken: zelf je doelen kiezen en ervoor zorgen dat je ze ook haalt. Ook daarover heeft Pastoor weer verrassende tips, zoals het werken met een accountability partner. Dat is iemand met wie je elke week de voortgang van je eigen doelen eerlijk bespreekt, en die je helpt om je eigen blokkades te herkennen en te overwinnen. Een fijn boek om in het laatste weekend van de vakantie te lezen!

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?