Boekentip – Humble inquiry; The gentle art of asking instead of telling, Ed Schein

augustus 1, 2019

Ik ga op reis en ik neem mee. In deze zomerse boekenrubriek delen wij onze persoonlijke favorieten met jullie. Om te lezen tijdens de vakantie. Veel leesplezier. 

 

Enig idee hoe vaak we snel conclusies trekken en handelen op een manier die anderen tekort doet? Of die niet past bij wat er echt aan de hand is? Enig idee hoe vaak gesprekken bestaan uit opeenvolgende monologen? Of hoe vaak managers vertellen hoe het moet in plaats van te vragen hoe het kan?
Meestal, betoogt Ed Schein in zijn prachtige Humble inquiry; The gentle art of asking instead of telling”. En dat zorgt ervoor dat we precies de verkeerde dingen doen, relaties beschadigen, (mee)denken blokkeren en steeds meer opgesloten worden binnen onze eigen overtuigingen. We leren er dan niets meer bij.

Ik leerde van dit boek dat vragen makkelijk lijkt, maar dat het nog hartstikke moeilijk is om op te houden met rennen, ‘voor anderen denken’, invullen en daarna overhaast conclusies te trekken. Om een omfloerste vraag te herkennen om aandacht af te doen met afwijzing of toegeven in plaats van met volle aandacht en rustig vragen te stellen om er achter te komen wat er echt aan de hand is, wat de ander echt nodig heeft.

Schein geeft allerlei, zeer herkenbare, voorbeelden uit werk- en privé-situaties waarin vragen stellen het verschil maakt tussen het beschadigen en het doen bloeien van een relatie. Hij laat zien dat we, als we de ander vragen stellen we ook voor onszelf ruimte scheppen om anders te reageren en meer van onszelf te laten zien. Hij zet ons aan om ‘vragen te stellen waarop we het antwoord niet weten zodat we een relatie kunnen opbouwen die is gebaseerd op nieuwsgierigheid en interesse’. Leuk is dat hij ook praktische adviezen geeft en dialogen presenteert die zo uit de werkelijkheid lijken geplukt. Hij is ook niet zoetsappig of moraliserend. Eerder begripvol en daarmee juist onthullend. Na het lezen neem ik me voor om meteen aan de slag te gaan en er een zomer vol vragen van te maken. Ik verheug me op de lange zomeravonden vol gesprekken. Langzaam, aandachtig!

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?