Dit script loodst je door elke vragenronde

februari 24, 2022

Hoe ga je om met vragen tijdens je presentatie? Wij geven tips en delen ervaringen uit onze trainingen.

Er komt een vraag! Weersta de neiging om razendsnel, zelfs voordat de vragensteller haar vraag volledig heeft uitgesproken, jouw antwoord te formuleren. Blij en trots dat je het antwoord weet, of denkt te weten, kun je de vragensteller onbewust het onbevredigende gevoel geven dat je haar niet echt ‘ziet’. Dus…

1. bedank voor de vraag 

en herhaal hem eventueel. Blijf kalm! Je speelt geen tenniswedstrijd waarin je zonder nadenken zo snel mogelijk ‘de bal terugkaatst’… Gun je zelf en de vragensteller de rust om na te gaan of je de vraag (achter de vraag) goed hebt begrepen. Jullie hebben nu echt contact.

Dan is het moment daar om…

2. te onderzoeken of vraag bij meer mensen in het publiek speelt 

Een fijne manier om van een dreigend onderonsje snel een gezamenlijk moment te maken. Je ziet nu ook wat de vraag bij anderen losmaakt.
Je gaat nog steeds niet in de versnelling en je…

3. bedenkt of je de vraag wel meteen kunt beantwoorden

of dat je er nog iets voor moet uitzoeken. Wie weet is er iemand in het publiek die (een gedeelte van) het antwoord weet. Als jij het antwoord geeft begin je niet meteen monter aan een lang verhaal, maar …

4. beantwoord de vraag kort

De vragenronde is juist een mooi moment om jouw publiek te laten meedoen, schitteren misschien. Je bent in zekere zin samen aan het werk. Maak er dus geen nieuwe presentatie van. (Wij weten uit eigen ervaring hoe moeilijk dat is, zeker als je geniet van de nieuwsgierigheid van je publiek.) Richt je bij het beantwoorden van de vraag op alle aanwezigen.

Hoe ga je om met vragen die voelen als weerstand?

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?