Doe Als Ionica gebruik prikkelende voorbeelden

november 14, 2023

In onze rubriek #DoeAls kijken we de kunst af bij bekende en onbekende sprekers uit het wild.
Deze keer #DoeAls hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets en gebruik prikkelende voorbeelden als je lastige onderwerpen uitlegt.

Ionica Smeets onderzoekt hoe je het grote publiek bereikt met belangrijke wetenschappelijke vraagstukken. Hoe kun je taaie onderwerpen uitleggen? Gebruik een prikkelend voorbeeld oftewel dodelijke ijsjes.

Wat is het verschil tussen causaliteit en correlatie? Ionica legt dit uit met een prikkelend voorbeeld:

Meer ijsjes leiden tot verdrinkingsdood. Huh?? Je wilt meteen weten hoe dit zit.
Er is verband tussen ijsverkoop en verdrinkingen. Hoe meer ijs er gekocht wordt, hoe meer mensen er verdrinken. Logische conclusie: verbied ijsjes. Nee natuurlijk niet. Het eten van ijs is niet levensgevaarlijk voor zwemmers. Warm weer veroorzaakt zowel meer behoefte aan ijs als meer zwempartijen en dus meer verdrinkingen. Dit voorbeeld legt op een toegankelijke en prikkelende manier uit wat het verschil is tussen causaliteit en correlatie.

Er bestaat een correlatie tussen de stijging van de verkoop van ijsjes en een toename van het aantal verdrinkingsdoden, maar geen causaal verband. Warm weer is de oorzaak van beide stijgingen. Prikkelend toch? Bekijk hoe Ionica dit uitlegt in de Avondshow van Arjen Lubach

Dus doe als Ionica en geef een prikkelend voorbeeld als je een lastig onderwerp wilt uitleggen.

Meer weten over de valkuilen van grafieken? Doe onze training Krachtige Datavisualisatie.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?