Er zit een steentje in mijn schoen

juni 30, 2022

Je kent het vast wel: je hebt een collega waar je meestal goed mee samenwerkt, maar die zich niet altijd aan een afspraak houdt. Die net even vergeten was om je iets door te geven wat voor jouw project juist belangrijk was. Wat doe je dan? Misschien is je eerste reactie: ‘nou ja, kan gebeuren, ik ben ook niet altijd perfect.’ Of je wilt er wel over beginnen, maar er niet meteen een enorm punt van maken. Of je zegt er voorzichtig iets over, en de reactie is: ‘O maak je niet druk joh, dat gebeurt wel vaker’. En dan ga je maar verder met je werk en probeer je er niet meer aan te denken.

Soms lukt dat, en soms niet. Want ook iets kleins kan behoorlijk dwars zitten. Dan wordt het een steentje in je schoen. Klein, maar pijnlijk. Niet verstandig om op door te lopen. Dus even gaan zitten, je schoen uittrekken en het steentje eruit halen. Met andere woorden: met je collega een kwartier inplannen om te kijken naar jullie samenwerking.

Met een groep consultants heb ik vorige week een dag mogen werken aan het voeren van dit soort gesprekken. Met een concreet stappenplan gingen ze aan de slag om elkaar aan te spreken, het pijnpunt boven tafel te krijgen en het op te lossen. De opluchting op alle gezichten, aan het eind van de dag, zal ik niet snel vergeten. En ook niet het commentaar van een van de deelnemers. ‘Ik heb nu heel goed voor ogen hoe ik zo’n gesprek kan voeren. Maar waar ik nog wel tegenop zie is de afspraak inplannen met de collega in kwestie’. Daarover hebben we doorgepraat, en zo kwamen we op het steentje in de schoen. De conclusie was dat het oké is om aandacht te vragen voor iets wat je dwars zit – niet om de ander verwijten te maken, maar vanuit de oprechte wil om de samenwerking te verbeteren. En dat het dus ook oké is om daarvoor wat tijd te vragen aan de ander. Je doet er niet alleen jezelf een plezier mee, maar je collega ook. 

Wil je dit ook voor je team? Neem dan contact met ons op.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?