Het buzzwoord ‘storytelling’

februari 3, 2017

Ineens is het daar. Een woord dat je overal hoort. Je kunt je niet meer herinneren dat het woord er niet was. Ik heb het over Storytelling. De kunst een verhaal te vertellen. Elk zichzelf respecterende ondernemer of bedrijf doet aan storytelling. Storytelling is hot. Communiceren doe je niet meer zonder. Japke-d van NRC heeft al aangekondigd het woord storytelling te willen behandelen in haar column over jeukwoorden in 2017. Ik verheug me er al op!

Storytelling. Verhalen vertellen. We doen het al zolang de mens leeft. Rond een kampvuur met vrienden. Aan tafel met familie. Bij de koffieautomaat op kantoor. Maar hoe vertel je een verhaal dat je raakt?

In hartje Nederland, midden in de bossen, in een oude kerk, mocht ik eind vorig jaar een teamdag over Storytelling begeleiden. Het doel van de dag was elkaar beter leren kennen, door met elkaar verhalen te maken en aan elkaar te vertellen. Wat aan het begin van de dag nog wat onwennig begon, groeide in de loop van de dag uit tot een prachtige intieme setting waarin ontroerende, inspirerende maar ook grappige verhalen aan elkaar verteld werden. Collega’s vertelden elkaar over wie ze waren, waar ze vandaan kwamen, wie hen als kind had geïnspireerd, wat hun grootste blunder was en wat ze daarvan hadden geleerd. Het was alsof je wederzijds begrip en solidariteit zag groeien. Kippenvel zo mooi.

Hoe vertel je nu een goed verhaal? En waar begin je? Grofweg zijn er 5 typen verhalen, die je moet kunnen vertellen. Of je nu iemand wilt overtuigen van jouw aanpak of wilt investeren in een goede relatie. In dit blog aandacht voor verhaal nummer 1:

  1. Het “Wie ben ik verhaal”

Voordat je iemand vertrouwt, wil je weten wie je voor je hebt. Zodra je merkt dat iemand je wil beïnvloeden is de eerste vraag die je jezelf stelt: Wie is deze persoon? Als jij invloed wilt uitoefenen beantwoord dan de volgende vraag:

Welke kwaliteiten geven jou het recht om te beïnvloeden?

Vertel over een moment/plaats/gebeurtenis waaruit blijkt dat jij deze kwaliteiten bezit. Laat zien wie je bent, als persoon. Hoe was je als kind? Wat hebben je ouders je geleerd? Wat heb je geleerd tijdens je eerste baan?

Wees persoonlijk!

De komende tijd besteden we in een reeks blogs aandacht aan storytelling. Volgende week verhaal #2 Het “Waarom ben ik hier verhaal”.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?