Het recept voor een goed verhaal

oktober 14, 2021

Met een goed verhaal breng je je ideeën tot leven. Maar wat is een goed verhaal? Dat draait om drie kwaliteiten: inzicht, inspiratie en verbinding. Ze komen in al onze trainingen aan de orde, maar soms heeft een kwaliteit de meeste aandacht nodig. 

Een verhaal biedt inzicht

Vaak wil je met je verhaal je publiek tot inzichten brengen en overtuigen. Bijvoorbeeld: je wilt je management ervan overtuigen een project te starten, of in een voortgangsrapportage laten zien dat het er goed voor staat. Je wilt een investering onderbouwen, de kwartaalcijfers toelichten of laten zien hoe een probleem kan worden opgelost. In deze situaties wil je jouw specialistische kennis toegankelijk maken voor een niet-specialistisch publiek. Je wilt je boodschap helder onderbouwen en je publiek ondersteunen in het nemen van goede beslissingen. In dat soort situaties is inzichtelijkheid vaak de grootste uitdaging: je onderwerp is ingewikkeld en je moet goed rekening houden met de voorkennis van je publiek. Details zijn soms doorslaggevend, maar je verhaal mag niet te lang worden.  

Wil je leren hoe je dat het beste doet? Kies dan voor de training Presenteren met The Pyramid Principle, of voor Presentaties maken met The Pyramid Principle als je je verhaal vooral via de slides wilt overbrengen. Schrijf je meestal rapporten of andere teksten, dan is Pyramideschrijven een goed startpunt. En wil je je data-analyses inzichtelijk maken, dan is Datavisualisatie de training die je zoekt. In deze trainingen gaan we eerst op zoek naar begrijpelijkheid en inzicht; wanneer je een boodschap hebt gevonden die goed is afgestemd op je publiek werk je vervolgens aan inspiratie en verbinding. 


Een verhaal is inspirerend 

Bij andere verhalen draait het vooral om inspiratie. Je wilt een probleem adresseren, je publiek wakker schudden en laten zien dat we niet op de goede weg zijn. En daarna je publiek enthousiasmeren voor je visie en laten zien dat het ook anders kan, dat een glorieuze toekomst in het verschiet ligt. Denk nooit dat jouw verhaal te alledaags is voor inspiratie. Als je je publiek wilt bereiken met je voorstel, je analyse, je plan van aanpak, je user story, jouw weergave van de klantreis, dan is inspiratie keiharde noodzaak! Die kun je niet lenen uit een voorgekookt verhaal van een afdeling communicatie: je publiek wil jouw eigen beelden, voorbeelden en verhalen horen en zien.  

Wil je erachter komen hoe je je publiek inspireert en enthousiast maakt met je verhalen en presentaties? Volg dan de training Storytelling. Daarin leer je je zó in te leven in je publiek dat wat je vertelt echt binnenkomt en je publiek raakt. Wil je inspireren met beelden en tekeningen, en de kracht ontdekken van live tekenen, kijk dan eens bij een van onze trainingen Zakelijk Tekenen 


Met een verhaal leg je verbinding

Wij zien het als de oerkracht van verhalen: verbinding leggen tussen jou en je publiek. Zonder die verbinding, zonder contact tussen jou en je publiek is je verhaal bij voorbaat kansloos. Ook al begrijpen ze je boodschap en waarderen ze je enthousiasme, je publiek blijft onberoerd en ondergaat je verhaal zonder veel aandacht. 

Maar wat gebeurt er als die verbinding wel ontstaat? Als jij een verhaal vertelt en je publiek aandachtig luistert? Dan ervaar je samen rust, concentratie en onderling begrip. Je publiek ziet je zoals je echt bent, waardeert het vertrouwen dat je hen geeft en beloont jou weer met hún vertrouwen. Dat ontstaat als je iets van jezelf laat zien: wie je bent, wat je drijfveren zijn, welke ervaringen jou hebben gevormd. Dat is, eerlijk is eerlijk, spannend om te doen. Maar het is ook iets wat we allemaal kunnen, als we ons erop toeleggen. In de training Storytelling leer je jezelf te presenteren aan je publiek, je kwetsbaar te tonen en zodoende vertrouwen te winnen. Je oefent met verschillende bewezen verhaalvormen waarmee je dat kunt doen, zodat je publiek zich openstelt voor jou en je ideeën.  

Lees ook: Vergroot de creativiteit in je werk met storytelling.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?