“Ik wil nul vragen tijdens mijn presentatie!”

augustus 29, 2019

Karin is projectleider bij een ICT-bedrijf. Haar projecten zijn complex: nieuwe technieken, veel betrokkenen bij de klant en zeer strakke deadlines van de opdrachtgever. Bij de start van de training had ze haar doel duidelijk geformuleerd: “Ik wil nul vragen tijdens mijn presentatie! Want het begint met een vraag, vervolgens gaat men alle kanten uit discussiëren, liefst met verschillende groepjes tegelijk; dan raak je de regie kwijt en loopt het project vertraging op.” En vertraging kon Karin natuurlijk missen als kiespijn.

Eerst ging Karin aan de slag met haar verhaal. Het bleek dat ze haar aanpak zó kon verwoorden dat de voordelen voor alle betrokkenen direct duidelijk werden. Daarmee zou ze al heel wat weerstand kunnen wegnemen. Ook werkte ze aan haar slides: die konden overzichtelijker, met eenvoudige visualisaties en minder tekst. Ten slotte besprak ze met ons haar overtuiging dat vragen tijdens de presentatie altijd gedoe opleveren. Dat mensen vaak bezig zijn om spaken in het wiel te steken. Samen kwamen we tot de conclusie dat een vraag ook kan voortkomen uit betrokkenheid en juist inzicht kan bieden. Karin vond het een interessante gedachte, en ze ging er in de oefeningen hard mee aan het werk. We waren benieuwd naar hoe het in de praktijk zou gaan. Zou ze het aandurven om zich bij haar volgende projectpresentatie net zo open te stellen voor suggesties vanuit het publiek als tijdens de training?

Een paar dagen geleden kregen we dit mailtje:
“De presentatie verliep goed, onderbrekingen vielen mee! Er waren vooral wat aanvullende vragen tussendoor, die weer binnen de groep konden worden beantwoord. Ze namen niet te veel tijd en waren voor mij zelfs verhelderend en aanvullend – ik begreep de klantverwachting daardoor nog beter. Ik ging er nog wel wat te snel doorheen – dus er is nog wel werk aan de winkel. Oefening baart kunst!
Hopelijk alles OK bij jullie. Groetjes Karin”
We zijn met Karin erg trots op dit mooie resultaat.

Wil je net als Karin ervaren dat vragen geen belemmering zijn, maar juist een verrijking en je dichter bij je publiek en je doel brengen? Doe dan mee met onze open training IJzersterk presenteren.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?