Ineens was ik een karakter uit de Luizenmoeder

december 11, 2018
Still uit de tv-serie De Luizenmoeder

Hi, ik ben Jessica, ik ben moeder van Bram van 7 jaar in groep 3 van juf Anneke en van Lot van 5 jaar in groep 1 van meester Joep en ik ben klassenmoeder van juf Anneke samen met Tatjana. Zo stelden stuk voor stuk 20, overwegend moeders, zich voor tijdens mijn eerste klassenoudervergadering op de school van mijn kinderen. En toen ik eenmaal aan de beurt was vergat ik van de consternatie door het opsommen van alle namen, getallen en juffen het belangrijkste te vermelden, namelijk voor welke klas ik klassenouder was. En zo bevond ik mij ineens real life in een aflevering van de luizenmoeder.

Jezelf voorstellen is dagelijkse koek
Jezelf voorstellen, we doen het dagelijks, zonder erbij na te denken. Zeker in een grote organisatie ontmoet je op het werk regelmatig nieuwe collega’s, met het nieuwe werken zit je bijna elke dag aan een bureaublok met nieuwe gezichten, in een vergadering ontmoet je collega’s van andere afdelingen en bij een kennismakingsgesprek ben je in gesprek met een potentiële nieuwe klant. En ook in je privé leven ontmoet je nieuwe mensen. En dan stel je jezelf voor.

Wees geen eenheidsworst
Maar hoe doe je dat eigenlijk, jezelf voorstellen? Hoe voorkom je dat je alleen je cv oplepelt? Of jezelf presenteert aan de hand van het aantal kinderen en je woonplaats? In mijn geval was ik na vijf moeders te horen vertellen wie hun kinderen waren de namen van de kinderen van de eerste moeder alweer vergeten. Het ene oor in, het andere oor uit. En dat was echt niet omdat het me niet interesseerde. Het kwam vooral omdat elke introductie dezelfde informatie bevatte. En dan beklijft deze informatie niet.

Maar val op met een persoonlijk verhaal
Als je jezelf voorstelt wil je dat je de interesse wekt van de ander. Tuurlijk, je vertelt je naam en je functie. Maar dat zegt nog niets over jou als persoon. Je wilt ook nog iets anders kwijt. Je wilt jezelf niet langer aan de hand van je cv presenteren, maar je wilt het vuur dat je voor je werk hebt laten zien. Je wilt jezelf op een verrassende manier presenteren waarbij je meer van jezelf laat zien. Dat doe je met het Wie ben ik-verhaal. Een verhaal dat elke vakman of vakvrouw in huis zou moeten hebben. Interesse? Doe mee aan onze training Inspireer met Storytelling en maak kennis met het Wie ben ik-verhaal en de 4 andere verhalen die je in je gereedschapskoffer moet hebben. Meer weten? Kijk op: www.demonchyenbakker.nl/storytelling

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?