Kun je even naar mijn presentatie kijken?

maart 31, 2021

De manager van Anneke had haar gevraagd om een presentatie te bekijken en aan te scherpen. De presentatie was bedoeld om de 500 medewerkers van de organisatie in 10 minuten mee te nemen in het jaarplan voor 2021.

Breng focus aan
Anneke nam contact met ons op in het kader van de nazorg van de training Presenteren met een IJzersterk verhaal. We bekeken het deck van 14 volgepakte slides. Deze inhoud kon nooit in 10 minuten verteld worden. Maar wat konden we weglaten? We besloten ons te concentreren op concrete informatie over het jaarplan. We zochten antwoord op twee vragen: ‘Wat willen we bereiken in 2021?’ En: ‘Hoe gaan we dat doen?’. Toen we de informatie door deze zeef haalden, bleven er twee slides over. De rest van de informatie? Die ging niet over het plan, maar over de totstandkoming van het plan. Maar liefst 12 van de 14 slides gingen over het denkproces dat het management had gevolgd. Wat is onze visie, waar zijn we goed in, hoe kijkt de klant naar ons, wat is een manier om klantbehoeften om te zetten in dienstverlening, wat betekent dat voor 2021, etc.

Heb voor ogen wat je wilt bereiken
Toen we deze focus hadden gevonden, is Anneke aan de slag gegaan. Ze maakte een nieuwe verhaallijn om het jaarplan veel duidelijker over het voetlicht te brengen. En ze maakte wat conceptslides om die verhaallijn zichtbaar te maken. Vervolgens wist ze een afspraak in te plannen om samen met haar manager haar versie van de presentatie te bespreken. Een paar dagen later schreef ze:  “Het is gelukt met een paar sheets een verhaal neer te zetten. Gisteren mijn voorstel besproken met mijn manager en zij was helemaal blij. Heb haar een spiegel voorgehouden. Duidelijk is dat zij heel goed in haar hoofd heeft waar ze naar toe wil. En stiekem is ze daar al. Maar nu moet ze haar omgeving nog meenemen. En dat is lastig. Er is een BlackBelt consultant waarmee ze alles hebben opgesteld. Heel blauw gemaakt allemaal en iedereen doet wat. Maar samenhang is er niet en een stappenplan hoe medewerkers mee te nemen is er ook niet. Maar afgesproken dat ik daarbij ga helpen.”

En laat de impact zien
Wat een successen: Anneke had zich met één afspraak weten op te werken van ‘iemand die wel even naar de slides kijkt’ tot ‘lid van het implementatieteam’. En haar manager leerde dat als je een plan wilt presenteren en onderbouwen aan je team, je dan het maakproces kunt weglaten.
Focus op je plan zelf: zet een uitdagend en begerenswaardig doel neer. Laat zien hoe je medewerkers dat doel gaan bereiken. Laat de impact zien op hun werk: wat wordt er leuker, wat wordt spannender? Met zo’n insteek maak je je publiek écht enthousiast en betrokken.

Ook behoefte om jouw presentatie aan te scherpen? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via 020 428 95 50 of mail naar info@demonchyenbakker.nl.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?