Samenwerken met hetzelfde beeld voor ogen

februari 8, 2022

Je wilt samen met je team jullie aanpak in beeld brengen. Nu gebeurt dit vaak in bullet points op een flip-over of notuleert één iemand uit het team. Er wordt veel gepraat, maar weinig in beeld gebracht. Wij dagen je uit om het anders te doen. Samenwerken gaat zoveel makkelijker als je hetzelfde beeld voor ogen hebt. Teken het verhaal wat je met je team wilt doorlopen eens uit. Of gebruik een visueel template waar je post-its opplakt. Zien zorgt voor geloven. Geloven zorgt voor actie. Actie zorgt voor resultaat.

Ben je fysiek met elkaar in één ruimte? Gebruik een flip-over of leg een groot vel in het midden van de tafel. Gebruik post-its om de verschillende aspecten van de samenwerking of aanpak in beeld te brengen. Ontmoet je elkaar online? Gebruik een digitaal whiteboard, zoals Mural of Miro. Hierin kun je bovenstaande template (of een eigen tekening) uploaden en daarin jullie ideeën plaatsen.

Wij helpen je op weg met het maken van een gedeeld plan:

Bepaal eerst het eindbeeld

Een aantrekkelijke stip op de horizon werkt als magneet; je beweegt er automatisch naartoe. Met welk doel gaan jullie op pad? Oftewel, wat hebben jullie aan het eind bereikt? En hoe ziet dat eruit? Aan welk beeld kunnen jullie je als team vasthouden? En tenslotte: wat is het gevoel daarbij?

Bepaal het begin 

Jullie staan nu aan de start; hoe ziet dat eruit? Wees realistisch en kijk eerlijk naar de kwaliteiten en valkuilen.

Bepaal tot slot het midden 

Laat in het middenstuk zien hoe jullie in maximaal 5 stappen van het begin naar het eind komen. Welke obstakels overwinnen jullie? Teken de uitdagingen en laat zien hoe jullie deze gaan aanpakken. Wat nemen jullie daarvoor mee? Wiens hulp gaan jullie daarbij vragen? Markeer de activiteiten die hierbij prioriteit hebben. En bepaal gezamenlijk belangrijke mijlpalen, ruwweg gepland in de tijd.

Wil je visueel werken voortaan integreren in een (online) overleg? Bel of mail ons, dan bekijken we samen hoe je dit kunt realiseren. En neem alvast een kijkje op onze Teken het maar pagina.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?