Verbindende verhalen voor Stichting Move

februari 9, 2021

“Wij willen graag een verbindende én leuke teamdag”
Met deze vraag klopte Jacco, toen directeur van Stichting Move, vorig jaar bij ons aan. Jacco: “Onze medewerkers zijn stuk voor stuk gedreven. Zij zetten zich in om kinderen in minder bedeelde wijken te helpen hun plannen te realiseren. Zo geven zij samen met de kinderen de buurt een boost. We zijn allemaal met waanzinnig inspirerende projecten bezig, maar die projecten zijn lokaal, en de medewerkers druk. We hebben weinig tijd om ervaringen te delen en van elkaar te leren.” Jacco’s vraag aan ons luidde: “help ons een leuke, gezellige middag te hebben, waarin we alle ruimte hebben om elkaar verhalen te vertellen.”

We’re moving stories
En zo gebeurde het. Op een zonovergoten dag, in hartje Amsterdam, vond de teamdag van Stichting Move plaats met de titel We’re moving stories. Ter voorbereiding vroegen we aan alle deelnemers een “Wie ben ik” verhaal voor te bereiden. Met een “Wie ben ik” verhaal leg je uit waar je vandaan komt. Dit verhaal gebruik je om vertrouwen te creëren. Het essentiële ingrediënt voor een dergelijk verhaal is de persoonlijke touch.

Laat jezelf zien
En zo begon de dag met het vertellen van het “Wie ben ik” verhaal. In kleine groepjes, om een intieme sfeer te creëren. Er werd gelachen, gehuild en vooral vol aandacht naar elkaar geluisterd. Een medewerkster vertelde over haar reis naar India, waar ze als vrijwilliger in de sloppenwijken van Delhi voor het eerst in aanraking kwam met extreme armoede, en waar ze ook zag hoe kinderen die niks hadden veel plezier maakten en elkaar warmte gaven. ‘Door deze ervaring wil ik mij met hart en ziel inzetten voor kinderen, die van huis uit minder kansen meekrijgen’ vertelde ze. Weer een ander vertelde over zijn bevoorrechte jeugd, waarin alles hem voor de wind ging, en alles vanzelfsprekend was, en hij juist daarom iets goeds wil doen. Stuk voor stuk ontroerende en vooral oprechte verhalen. En het mooie was dat je de verbintenis tussen deze collega’s bijna kon vastpakken.

Verhalen brengen bijeen
Na het delen van deze persoonlijke verhalen maakte de groep kennis met de overige vier typen verhalen. Of je nu iemand wilt overtuigen van jouw aanpak of wilt investeren in een goede relatie, er zijn vijf typen verhalen die je eigenlijk altijd bij de hand moet hebben. Ze hebben gemeen dat eerlijkheid essentieel is. Want een verhaal raakt pas als het oprecht is.
En voor een tweede keer gingen de studenten van Move in groepjes aan de slag, ditmaal om verhalen te máken. De verhalen over waarom ze doen wat ze doen. En in een mum van tijd kwamen deze verhalen tot stand, in cocreatie. Zo ontstond een rijk spectrum aan verhalen over gedeelde motieven, leerden de collega’s elkaar beter kennen, en leerden ze verhalen maken om mee te nemen op hun reis. De dag eindigde in een grote kring waarbij ze deze verhalen met elkaar deelden. Een prachtige dag en een eer om bij te mogen wonen.

Move koppelt jongeren die minder voorsprong hebben dan hun leeftijdsgenoten aan studenten. Door hen samen in actie te laten komen voor hun omgeving merken deze jongeren wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. 

Maak kennis met de kracht van verhalen en doe mee aan onze eendaagse training Storytelling.
Want verhalen zijn leerzaam, verbinden en maken enthousiast. Met een goedgekozen verhaal kun je mensen bijvoorbeeld waarschuwen door te vertellen over je eigen fouten en vergissingen. En daar kunnen anderen weer van leren.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?