Waar laat ik mijn handen tijdens mijn presentatie?

maart 14, 2022

Wat doe je met je handen als je presenteert? Drie tips.

Nu we weer meer op kantoor zijn, geven we ook weer fysiek presentaties. Een verademing. Je kunt je publiek aankijken. Je kunt naar je publiek toelopen. Je ziet alle gezichten van je publiek. Je kunt op de gezichten van de mensen in de ruimte aflezen of jouw verhaal resoneert. En jouw publiek ziet jou ook. Niet alleen de presentatie en een klein schermpje van jou ernaast, nee, je publiek ziet jou helemaal.
En nu we weer fysiek presenteren krijgen we ook weer vaker de vraag: wat doe je met je handen als je presenteert?

Ja, waar laat je je handen tijdens je presentatie? Drie tips

Zorg voor een neutrale basishouding, waarbij je handen langs je lichaam hangen.
Als je tijdens je presentatie begint met een neutrale basishouding, met je handen langs je lichaam, dan ben je in de gelegenheid om je handen te gebruiken om nadruk te leggen op bepaalde momenten in je verhaal. Bijvoorbeeld om iets aan te wijzen in je slides, of om bepaalde woorden in je verhaal extra kracht bij te zetten.

Friemel niet
Wanneer je naar iemand luistert die continu met de handen friemelt (met de handen in het haar, kleding, sieraden…) leidt dit af van het verhaal dat deze persoon vertelt. En dat is zonde van alle moeite die je in je verhaal hebt gestoken. Dus, friemel niet met je handen.

Maak je niet te druk om je lichaamshouding
De belangrijkste tip: maak je niet te druk om waar je je handen zou moeten laten. Verleg je aandacht van jezelf, naar je publiek en haar het verhaal dat je wilt vertellen. Als je bezig bent met wat je met je handen zou moeten doen tijdens je presentatie, dan ben je te veel met jezelf bezig tijdens je presentatie. Terwijl je tijdens je presentatie met je publiek bezig moet zijn, met hoe zij op je verhaal reageren. Zodra je je aandacht verlegt naar je publiek zul je vanzelf merken dat alles klopt. Ook waar je je handen laat.

Wil je meer leren hoe je met vertrouwen en overtuiging je verhaal presenteert? Kijk dan eens bij onze training IJzersterk Presenteren. Je leert ijzersterk presenteren, met de vijf pijlers onder een sterke aanwezigheid.

 

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?