Weinig tijd om voor te bereiden? Maak je presentatie zo simpel mogelijk!

januari 7, 2017

In onze trainingen krijgen we regelmatig de vraag: ‘Wat doe je als je een presentatie moet maken en je hebt weinig tijd om de slides te maken?’

Wees in dat geval pragmatisch.
Besteed de meeste tijd aan het structureren van je verhaal, zodat dit staat als een huis. Inhoud is altijd het belangrijkste. Gebruik hiervoor de methodiek van het storyboarden.

Denk goed na over het doel van je presentatie: wat wil jij dat er aan het eind van je presentatie gebeurt? Je doel is goud waard. Formuleer zo concreet mogelijk wat je wilt bereiken. Bepaal vervolgens je publiek: wie wil je overtuigen? Verdiep je in de wereld van je publiek, maak persona’s van je ontvangers. Vervolgens formuleer je de belangrijkste boodschap van je verhaal. De boodschap bevat in een zin de kern van je verhaal. Daarna ga je de boodschap onderbouwen, en zet je de verschillende stappen, argumenten, oorzaken of scenario’s die samen jouw boodschap bepalen op een rij. En zorg voor een duidelijke introductie waarmee je jouw publiek warm maakt voor jouw boodschap. Lees je verhaal door en bedenk of je hiermee jouw doel gaat bereiken.

Houd je lay-out zo simpel mogelijk

Je presentatie houd je zo simpel mogelijk. Het belangrijkste is dat de teksten in je presentatie bondig zijn, én relevant. De inhoud is teruggebracht naar de kern. De teksten bevatten voldoende vlees om de boodschap van de slide te begrijpen.

Maak aparte slides voor grafieken, beelden en tabellen. Het liefst één plaatje, één foto, één grafiek of één tabel per slide.

Maak gebruik van duidelijke titels met de kernboodschap voor die slide. Laat lange bijschriften en uitleg achterwege: daar besteed je tijdens je presentatie mondeling aandacht aan.

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?