Zijn er nog vragen?

september 22, 2018

De presentator lijdt het meest…

De komende tijd staan we stil bij de kunst van het omgaan met vragen van je publiek tijdens en na je presentatie. Als we vragen naar wat onze deelnemers willen leren over presenteren zit het beheersen van die kunst er altijd bij. Want als we eenmaal een goed verhaal hebben gemaakt blijft er altijd het moment dat de geduchte slide verschijnt met VRAGEN?

…onder de vragen die hij vreest

“Ik zie er zo tegenop als mijn publiek na afloop van, of, nog erger, tijdens mijn presentatie, van alles gaat vragen.” ‘Waar zie je tegenop?’ vragen wij dan. “Misschien weet ik het antwoord wel niet.” “Het is natuurlijk alleen maar om te testen of ik wel genoeg van het onderwerp weet.” “Als ik onderbroken wordt dan ben ik de draad van mijn verhaal kwijt.” “Tijdens zo’n vragenrondje heb ik het gevoel dat ik de regie niet meer heb, dat mijn publiek de leiding neemt. Ik weet ook niet hoe ik het dan kan afkappen.” En tot slot: “Ik ben al zo blij als mijn presentatie voorbij is dat ik alleen nog maar weg wil.”

Heb je een van deze dingen ook wel eens gedacht? Je bent niet alleen. Je snapt vast ook al snel wat er bij jou ‘achter zit’. Meestal is dat: “Ik moet altijd alles weten’. Jij weet wel dat dat helemaal niet kan en ook niet hoeft. Je kunt leren om te zeggen dat je het antwoord nog even schuldig moet blijven, maar dat je er snel op terugkomt. Iets ingewikkelder te bestrijden is de vrees dat jij de regie kwijtraakt op het moment dat jouw publiek ‘meedoet’ tijdens jouw presentatie. De angst dat er dan onverwachte, ongeplande en ‘dus’ verkeerde dingen gebeuren. Het zal je verbazen dat we in de praktijk juist vaak precies het tegenovergestelde zien…

Wij zien deelnemers juist helemaal opbloeien als er vragen worden gesteld. Ze stappen uit de ‘presentatiemodus’ en beginnen een gesprek. Wij (en de andere deelnemers) zien en proeven hun echte enthousiasme over het onderwerp en het wordt duidelijk dat ze er echt goed over hebben nagedacht. We zien ze ontspannen en in ‘de flow’ komen. Het publiek zit op het puntje van de stoel. Presentator en publiek zijn op dat moment al ‘aan het werk’ om het verhaal van de presentatie tot werkelijkheid te maken.

Goed nieuws

Dat is goed nieuws toch? Wij genieten er in ieder geval elke keer weer van om dit te zien. Heb je als je dit leest meteen vragen voor ons? Of wil je jouw eigen strategieën delen? Laat het ons weten. Doe mee op onze Linkedin discussie dan beantwoorden wij jouw vraag en wie weet verspreiden wij wel jouw eigen gouden tip!

Ontvang meer tips
Agenda

Aankomende evenementen

Meer lezen
Meer inspiratie?