Wetenschap presenteren

Amsterdam
1.5 dagen
€1105
10 deelnemers
Ervaringen

Ontdek de geheimen van effectieve presentaties voor verschillende doelgroepen en leer hoe je jouw onderzoek laat resoneren zowel binnen als buiten je vakgebied. Leer hoe je een zaal vol niet-vakgenoten betovert met jouw onderzoeksresultaten en over de muurtjes van de eigen discipline laat kijken. Voor deelnemers die werken bij de Universiteit of Hoge School hanteren wij een speciaal tarief. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Kies jouw startdatum
13 mei
Dag 1: 13 mei
Dag 2: 27 mei
Amsterdam

Na deze training kun je

 • Je verhaal samenhangend, overzichtelijk en begrijpend presenteren
 • De aandacht trekken en een spanningsboog creëren
 • Je verhaal relevant maken voor jouw publiek
 • Effectief gebruik maken van jouw kwaliteiten als spreker

Training voor wetenschappers en onderzoekers die complexe materie toegankelijk en inspirerend willen presenteren

Wetenschappelijk onderzoek is de basis voor kennisontwikkeling. Maar maatschappelijke impact ontstaat alleen als de resultaten van dat onderzoek succesvol worden gedeeld. Niet alleen binnen je eigen vakgebied, maar juist ook daarbuiten. Zoals op congressen, interdisciplinaire seminars en binnen multidisciplinaire onderzoeksconsortia. Sommige kennis moet zelfs buiten de grenzen van het wetenschappelijke speelveld treden om ervoor te zorgen dat aanbevelingen en best practices hun weg vinden in de maatschappij. En dat is voor veel wetenschappers een uitdaging. Hoe presenteer je jouw inzichten effectief aan mensen buiten je niche, zoals politici, het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties?

Ontdek de geheimen van effectieve presentaties

Maak een presentatie geschikt voor verschillende doelgroepen en leer hoe je jouw onderzoek laat resoneren zowel binnen als buiten je vakgebied. Leer hoe je een zaal vol niet-vakgenoten betovert met jouw onderzoeksresultaten en over de muurtjes van de eigen discipline laat kijken. Zodat ze tijdens de presentatie geboeid luisteren en geïnteresseerde vragen stellen. Na afloop naar je toekomen om kennis te maken en je uitnodigen om verder te praten. Want dan ontstaan interessante dwarsverbanden, start innovatief onderzoek en realiseer je wetenschappelijke doorbraken. Kortom: ontdek hoe je wetenschap presenteert met impact.

Dat vereist dat je verhaal een heldere opbouw heeft.

Dat het interessant, verrassend of zelfs spannend is voor je toehoorders. Dat je weet hoe je jouw verhaal relevant maakt voor hen en je tegelijk bewust bent van je eigen doel. Dat je ontspannen contact maakt met je publiek, ze welwillend en nieuwsgierig maakt. Dat je kunt spelen met hun verwachtingen en ze verleiden tot interactie.

Deze en andere technieken van wetenschappelijk presenteren met impact leer je tijdens deze open training, gegeven door bioloog, presentatiecoach, presentatrice en voormalig wetenschapsjournalist Marloes ten Kate. Marloes is mede-oprichter van Scientific Storytelling, waar ze wetenschappers traint in de kunst van het vertellen van een begrijpelijke en boeiend verhaal. Ze werkte bij landelijke radio- en televisieprogramma’s als wetenschapsjournalist en presentator. Als presentatiecoach trainde ze honderden (internationale) onderzoekers in de technieken die nodig zijn om effectieve presentaties voor te bereiden en te geven.

Voor wie: Wetenschappers en onderzoekers die complexe materie toegankelijk en inspirerend willen presenteren.
Taal: Engels

Dag 1 (ochtend + middag): Componeer je verhaal

Aan de hand van je eigen case componeer je een verhaal met impact:
• Structuur: maak je verhaal samenhangend, overzichtelijk en begrijpelijk;
• Betrokkenheid: trek de aandacht en creëer een spanningsboog
• Relevantie: maak je verhaal relevant voor je publiek.
Voor dag 2 bereid je jouw presentatie voor: maak de slides en ken de inhoud van je verhaal.

Dag 2 (dagdeel): Presenteer met vertrouwen

Met Marloes werk je aan je persoonlijke presentatiestijl en maak je effectief gebruik van jouw kwaliteiten als spreker. Je werkt aan je stem en je houding; je leert om contact te leggen en vast te houden en effectief in interactie te gaan. Je leert om ontspannen, doelgericht en met zelfvertrouwen je verhaal te vertellen.

Jouw trainers

 • Marloes ten Kate

  Marloes ten Kate is presentatiecoach, wetenschapscommunicator en presentatrice. Marloes is gedreven door de inhoud, opbouw en boodschap van met name wetenschappelijke lezingen. Ze is bekwaam in storytelling technieken en werkt met wetenschappers die complexe materie willen omzetten naar een aantrekkelijk en toegankelijk verhaal.

Ervaringen van
onze deelnemers

 • “Ik heb met collega's van de NHL Stenden de training Presentatievaardigheden voor wetenschappers gevolgd bij Marloes. Lekker hands-on en daarmee heel betekenisvol. Gaat ons niet alleen tijd besparen maar geeft ook handvatten om met onze presentaties in de toekomst meer impact te veroorzaken. Echt een aanrader!”
  Wilbert van den Eijnde, Associate Lector bij NHL Stenden Hogeschool
 • “Hoe communiceer je jouw fantastische (maar ingewikkelde) wetenschappelijke data aan je publiek? Verhalen vertellen is geen eenvoudige taak voor een wetenschapper, maar met de coaching van Marloes werd mijn verhaal zoveel duidelijker! Ik werd me veel bewuster van mijn boodschap en van het verhaal dat ik wilde vertellen. Ik moest delen schrappen, maar het werkte geweldig, en dit gaf me veel zelfvertrouwen!”
  Katja Wolthers, Medical microbiologist at AMC
 • “Marloes heeft mij geholpen met het maken van een pitch voor mijn start-up: Sustainables. Hoe je je volledige verhaal, van wat, hoe en waarom je een duurzame start-up begint, destilleert tot een innemend verhaal van 1 minuut. De samenwerking verliep bijzonder prettig, de feedback was scherp en constructief gebracht en heeft ervoor gezorgd dat ik de pitch vol vertrouwen in ben gegaan!”
  Bas Tuenter, Co-founder van Sustainables
 • “Ik heb ooit geleerd dat het belangrijk is om de conclusie in het begin van een presentatie te vertellen, maar dankzij de workshop van Marloes weet ik deze nu ook goed en pakkend te structureren! Daardoor weet ik zeker dat mijn boodschap goed overkomt en kan ik met zelfvertrouwen mijn verhaal vertellen.”
  Maarten van der Velden, Policy Advisor & Data Scientist at Institutional Research Hogeschool Leiden

Schrijf je in: